Seksuele problemen rondom zwangerschap/baring

Seksuele problemen rondom zwangerschap/baring

Na een bevalling en of tijdens het geven van borstvoeding kan je seksualiteit veranderen. Je kunt last hebben van je bekkenbodem en/of van een litteken in je buik of in het gebied van je geslachtsorganen. Ook ongevoeligheid komt voor bij littekens. Dit soort klachten komen ook voor als er geen sprake is van een litteken en zelfs als je nog nooit bevallen bent. Er zijn vrouwen die om andere redenen pijnklachten hebben of een verkramping van de bekkenbodem (vaginisme). Soms is de kleinste aanraking al gevoelig, vervelend of zelfs pijnlijk.

Het lichaam slaat soms trauma op in ons seksuele gebied. Het weefsel reageert dan met pijn verkramping of juist gevoelloosheid.

Hier is niet altijd een duidelijke oorzaak voor te vinden en soms wordt er zelfs gezegd dat het nu eenmaal zo is en dat je ermee moet leren leven.

Dat hoeft gelukkig niet; je kunt door bepaalde oefeningen en technieken leren om je bekkenbodemgebied weer te ontspannen en/of juist de gevoeligheid te herstellen. Dit doe ik door jou te leren hoe je beter je lichaam gaat voelen en hoe je beter in contact kunt komen met je lichaam. 

Meestal betreft dit een eenmalig consult van een uur tot anderhalf uur, waarbij ik samen met jou ga onderzoeken wat het probleem is. Het is vooral belangrijk dat je niets forceert en dat je leert hoe alles werkt en hoe je je bekkenbodem en je vagina en de huid eromheen kunt ontspannen. Ik laat je zien waar de belangrijkste zenuwen en pijnlijke zones zich bevinden.

Met deze adviezen kun je thuis verder aan de slag en kun je leren om weer plezier aan seksualiteit te beleven en weer zin te krijgen in seks. De pijnklachten zullen verminderen en de gevoeligheid zal weer herstellen. Deze sessie kan jou ook helpen als je erg tegen de bevalling opziet vanwege een mogelijke knip of scheur in de vaginawand.

Mocht je na het lezen hiervan meer informatie willen over deze sessie of met nog wat vragen zitten, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik help je graag verder!